Datum: Vrijdag 5 januari Tijd: 21:00 Prijs: Gratis

Nieuwjaars borrel met Bildtstar & Blackfire

We gaan een spetterende muzikale nieuwjaarsborrel houden een met onze vrienden van Bildtstar,. Mannen staan garant voor een grandioze show. Kom dus samen proosten op een mooi nieuw muzikaal jaar.

Bildstar Hard Rock band from the north of holland
Raw oldschool, fast and trashy, with that glimmering hint of shiny class Rock and Roll

Black fire is een jaren-zeventig rockband uit het noorden van Friesland. Was aktief van 1970 tot 1980. Sinds 2012

BLACKFIRE:

In 1970 besloten de vrienden Frans Poorte (bas en zang) en Jan Smedinga (zang en gitaar) een band te beginnen. Als sologitarist werd Syds Schat gevraagd en later sloot drummer Meinte Terpstra zich bij hen aan. Als bandnaam werd Stand By gekozen. Al snel werd er veelvuldig opgetreden en na twee jaar werd er een single -My Girl- opgenomen. Stand By werd populair, vooral in het noordoosten van Friesland.

In 1974 werd er een tweede single uitgebracht. Bij het uitbrengen van die single werd op aandringen van de platenmaatschappij de bandnaam veranderd in Black Fire. Meinte Terpstra koos voor een carrière bij de marine en verliet de band. Hij werd vervangen door Age van der Zee.

De tweede single -‘Do It’- is, ondanks de vele airplay op de landelijke radio, net geen hit geworden. Een derde single werd opgenomen, ‘Je Nes Ces’t Pas’, maar werd niet uitgebracht. Om de band muzikaal een wat andere richting te geven werd er nog geëxperimenteerd met een zangeres en een extra gitarist, maar na 10 jaar werd besloten, ondanks dat Black Fire live nog steeds veel succes had, te stoppen.

Frans Poorte hing de basgitaar aan de wilgen, Age van der Zee begon met veel succes zijn eigen band Vannelly, Syds Schat speelde in verschillende bands en Jan Smedinga begon een solocarrière en werd beroemd en berucht onder de naam Jan Giro.

Op initiatief van Age van der Zee kwam de band in 2012 weer bij elkaar en werd er gespeeld op Age zijn verjaardag. Helaas was Jan Smedinga hier niet bij; hij overleed in 2005. Zijn plaats werd ingenomen door Nelly Kleefstra, de voormalige zangeres van Vannelly.

Dit optreden smaakte naar meer. Wel werd besloten om toch weer een zanger/gitarist te zoeken. Deze werd gevonden in de persoon van Jan Braaksma. Jan was een fan van het eerste uur en heeft zijn muzikale sporen verdiend in bands als Storing en Gyn Idee. In 2016 werden de drumsticks van Age van der Zee overgenomen door Incursion Dementa, Rent a Band, ex-Get Backdrummer Douwe Leeuwen. Helaas overleed bassist Frans Poorte in december 2018. Na een jaar de instrumenten aan de wilgen gehangen te hebben kroop het bloed weer waar het niet gaan kan en werd Timber bassist Peter de Haas aan de band toegevoegd.

Nu nog steeds Alive and Kickin speelt Black Fire met veel plezier op diverse locaties, evenementen en podia. Op dit moment is Black Fire:

Gitarist en zang van het eerste uur: Syds Schat

Gitarist en lead-zang sinds 2012: Jan Braaksma

Drums sinds 2016: Douwe Leeuwen

Basgitaar en zang sinds 2019: Peter de Haas